Kako pravilno čuvati meso u hladnjaku i zamrzivaču

Kada je riječ o čuvanju mesa, mnogi od nas često griješe, a to može dovesti do neugodnih situacija poput neugodnih mirisa ili, još gore, trovanja hranom. Pravilno čuvanje mesa nije samo važno za očuvanje okusa i kvalitete, već i za zdravlje. U ovom članku, proći ćemo kroz ključne aspekte kako pravilno čuvati meso u hladnjaku i zamrzivaču, uključujući savjete i trikove koji će vam pomoći da izbjegnete uobičajene pogreške.

Pravilno čuvanje mesa u hladnjaku

Prvo, hajdemo se posvetiti hladnjaku. Hladnjak je mjesto gdje većina nas pohranjuje meso, ali mnogi ne znaju kako to učiniti ispravno. Meso bi trebalo biti smješteno u najhladnijem dijelu hladnjaka, obično pri dnu, gdje se temperatura najviše održava.

Pakiranje mesa

Kada kupujete meso, obično je već pakirano u plastične ili stiroporne ambalaže. Međutim, ako ga ne planirate odmah iskoristiti, preporučuje se da ga prepakirate. Koristite plastične vrećice koje se mogu zapečatiti ili staklene posude s čvrstim poklopcem. Osim što će zaštititi meso od isušivanja, ovakvo pakiranje sprječava i prijenos mirisa na druge namirnice. Nikako ne zaboravite označiti datum kada ste meso stavili u hladnjak – to će vam pomoći da pratite koliko dugo ga čuvate.

Rokovi trajanja

Svježe meso, poput govedine ili svinjetine, može se čuvati u hladnjaku 3 do 5 dana, dok perad obično traje 1 do 2 dana. Ako ste meso već marinirali, skratite rok trajanja na 2 do 3 dana. Razmislite o tome da meso koje ne planirate iskoristiti u tom razdoblju prebacite u zamrzivač.

Kako zamrznuti meso

Zamrzavanje je odličan način za dugotrajno čuvanje mesa. No, i ovdje postoje pravila koja je dobro slijediti kako biste osigurali da meso zadrži svoju kvalitetu.

Priprema prije zamrzavanja

Prije nego što stavite meso u zamrzivač, pobrinite se da je dobro upakirano. Ako je moguće, uklonite zrak iz vrećice – to će spriječiti opekline od smrzavanja. Za to možete koristiti vakuum pakere ili jednostavno izbaciti zrak rukama dok zatvarate vrećicu.

Rokovi trajanja u zamrzivaču

U zamrzivaču, meso može trajati puno duže. Goveđe meso može se čuvati do 12 mjeseci, svinjetina do 6 mjeseci, a piletina do 1 godine. Međutim, kvaliteta mesa može opadati s vremenom, pa je najbolje potrošiti ga unutar 3-6 mjeseci kako biste uživali u najboljem okusu.

Defrostiranje mesa

Kada dođe vrijeme da meso izvadite iz zamrzivača, ključno je kako ga odmrzavate. Nikada nemojte ostavljati meso na sobnoj temperaturi jer to može dovesti do rasta bakterija. Umjesto toga, najbolje je meso odmrzavati u hladnjaku preko noći. Ako ste u žurbi, možete koristiti i mikrovalnu pećnicu na funkciji odmrzavanja, ali imajte na umu da se meso može početi kuhati na rubovima.

Prvi znakovi kvarenja

Važno je znati prepoznati znakove kvarenja mesa. Ako primijetite neugodnu boju, miris ili ljepljivu teksturu, nemojte riskirati – najbolje je baciti meso. Uvijek je bolje biti siguran nego požaliti, a zdravlje vam je na prvom mjestu.

U konačnici, pravilno čuvanje mesa u hladnjaku i zamrzivaču ključno je za očuvanje njegove kvalitete i sigurnosti. Slijedeći ove jednostavne savjete, ne samo da ćete produžiti rok trajanja mesa, već i osigurati da svako jelo koje pripremite bude ukusno i zdravo. Sretno s čuvanjem mesa, a tko zna, možda otkrijete i svoje nove kulinarske tajne!

Objavljeno dana