Kako pravilno skladištiti svježe namirnice da dulje traju

Skladištenje svježih namirnica pravi je izazov za svakoga tko želi održati kvalitetu hrane, produljiti njezin vijek trajanja i smanjiti bacanje hrane. Osim što može značajno utjecati na naš novčanik, pravilno skladištenje također doprinosi očuvanju okusa, hranjivih tvari i teksture. U ovom članku istražit ćemo brojne aspekte skladištenja namirnica, uključujući voće, povrće, meso, mliječne proizvode i druge namirnice koje svakodnevno koristimo.

Voće: Sviđa ti se ili ti se ne sviđa?

Voće je jedan od naj osvježavajućih dodataka našoj prehrani, no zahtijeva pomalo posebnu njegu kako bi duže trajalo. Važno je napomenuti da ne može svako voće „živjeti“ pod istim uvjetima. Na primjer, jabuke i kruške proizvode etilen, plin koji ubrzava zrenje ostalog voća i povrća.

Odvojeno ili zajedno?

Ako želite spriječiti da vam grožđe postane kašasto zbog jabuka, držite ih odvojeno. Također, banane su sklone brzom zrenju, stoga ih je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi daleko od ostalog voća. Ako ste primijetili da banane prebrzo zriju, jednostavno ih objesite na kuhinjskoj kuki ili stavite u papirnatu vrećicu koja će upiti višak etilena.

Ljuljajte se između hladnjaka i klime

Većina voća najbolje je čuvati na hladnom, suhom mjestu, ali ne u hladnjaku osim ako se ne radi o bobičastom voću kao što su maline ili borovnice. Ove male poslastice trebali biste oprati samo neposredno prije konzumacije, a srećom, imaju duži vijek trajanja kada su pohranjene u originalnoj ambalaži.

Povrće: Prijatelj ili neprijatelj?

Povrće je temelj zdrave prehrane, no nepravilno skladištenje može ga vrlo brzo učiniti žalosnim, smešnim i neukusnim. Različiti tipovi povrća zahtijevaju različite uvjete skladištenja.

Kruh ili hladnjak?

Za povrće poput krumpira, mrkve i luka, idealna je tamna i prozračna prostorija. Nemojte ih skladištiti u hladnjaku jer će se zbog niske temperature pretvoriti u šećer, što može promijeniti njihov ukus. Naša snažna preporuka je da ih čuvate u kutijama ili mrežicama, a ne u plastici koja zadržava vlagu.

Salate i začinsko bilje

Zeleni listovi poput salate i špinata vole vlagu, pa ih jednostavno isperite i osušite, a zatim stavite u papirnatu vrećicu koja će ih održavati hrskavima. Ako želite da svježe začinsko bilje traje dulje, stavite ga u čašu vode kao što to radite s cvijećem. Pokrijte vrećicom, smjestite na dvije do tri godine, i uvijek ćete imati svježe začine pri ruci.

Meso i riba: Za ljubitelje proteina

Meso i riba su neizostavni sastojci mnogih obroka, ali pravilno skladištenje ključno je za očuvanje njihove svježine i sprječavanje hrane. Rizik od kvarenja je kod mesa i ribe veliki, pa obratite pažnju na nekoliko savjeta.

Različite temperature za različite vrste

Svježe meso trebalo bi se čuvati u najhladnijem dijelu hladnjaka odmah nakon kupovine. Ako ne planirate iskoristiti meso unutar nekoliko dana, uvijek je bolje zamrznuti ga. Zamrzavanje usporava rast bakterija i proteže rok trajanja. Ne zaboravite da meso čuvate u izvornoj ambalaži ili ga prebacite u hermetički zatvorenu vrećicu.

Riba: Prirodna svježina

Svježa riba posebno je osjetljiva i najbolje se koristi prvih 24 do 48 sati nakon kupovine. Ako se ne konzumira odmah, riba se može čuvati u hladnjaku do tri dana, ali je uvijek bolje da je zamrznete. U tom slučaju, zamotajte je u plastičnu foliju kako bi spriječili da se smrzne.

MLIJEČNI PROIZVODI: Čuvanje snage

Mlijeko, jogurti, sirevi i drugi mliječni proizvodi čine važan dio našeg svakodnevnog života, a pravilno skladištenje ključno je za održavanje njihove kvalitete i svježine.

Vrhovi i stabljike

Gdje god je to moguće, odložite mliječne proizvode u najhladniji dio hladnjaka, što je obično donji dio. A što se tiče jogurta i sira, uvijek ih čuvajte u njihovoj izvornoj ambalaži ili prebacite u hermetički zatvorene posude. Izbjegavajte skladištenje u vratima hladnjaka, gdje je temperatura češće promjenjiva.

Svi mi volimo sir

Sir, posebice tvrdi, može trajati dulje, a pravilno se reže i čuva. Da biste spriječili isušivanje, zamotajte ga u pamučnu krpu i zatim stavite u papirnatu vrećicu.

Suhe i konzervirane namirnice: Brza rješenja

Suhe namirnice kao što su tjestenina, riža, grah i konzervirana hrana pomažu nam preživjeti duge dane ili trenuke kada ne stignemo do trgovine. Ipak, i one zahtijevaju pažljivo skladištenje.

Suho mjesto

Osnovno pravilo je čuvati suhe proizvode na suhom i hladnom mjestu. Izbjegavajte izlaganje svjetlosti, vlazi i visokim temperaturama. Ako ih nemate u ambalaži, prebacite ih u staklenke ili hermetički zatvorene posude kako biste spriječili ulazak insekata.

Konzervirane hrane

Konzervirano povrće i voće može trajati godinama, no jednom kada ih otvorite, potrudite se da ih prebacite u staklenku i čuvate u hladnjaku. Tako ćete produžiti životni vijek otvorenih konzervi koje ste već počeli koristiti.

Dok brinemo o svježim namirnicama, ne zaboravimo kako su pravilno skladištene namirnice ključ za očuvanje njihove kvalitete i zdravlja. Mislite o tome, slijedite naše savjete i uživajte u zdravoj, sigurnoj i ukusnoj hrani svaki dan.

Objavljeno dana