Može li se kuhani krumpir zamrznuti? Savjeti za skladištenje

Kuhani krumpir je jedan od onih univerzalnih priloga koji se može poslužiti uz gotovo svako jelo. No, ponekad se dogodi da skuhamo previše, ili jednostavno želimo iskoristiti ostatke za kasnije. U tom slučaju, logično pitanje koje se nameće je: može li se kuhani krumpir zamrznuti? Odgovor na to pitanje nije baš jednostavan, ali hajde da zajedno istražimo sve aspekte ove teme.

Može li se zamrznuti kuhani krumpir?

Da, kuhani krumpir se može zamrznuti, ali postoje određene stvari koje treba imati na umu kako biste osigurali da zadrži svoj okus i teksturu. Zbog svoje starchy prirode, krumpir može postati vodnjikav ili gnjecav nakon odmrzavanja, no uz nekoliko trikova, možete ga uspješno spremiti za kasniju upotrebu.

Priprema krumpira za zamrzavanje

Prije nego što stavite kuhani krumpir u zamrzivač, važno je pravilno ga pripremiti. Prvo, pustite da se krumpir potpuno ohladi. Ako ga stavite u zamrzivač dok je još topao, može doći do stvaranja leda i kondenzacije, što će negativno utjecati na kvalitetu.

Nakon hlađenja, najbolje je krumpir narezati na manje komade. Manji komadi će se brže zamrznuti i lakše odmrznuti, a osim toga, bit će spremni za bržu upotrebu kad dođe vrijeme za kuhanje. Pokušajte ih posložiti u jedan sloj na pladnju i staviti u zamrzivač na nekoliko sati prije nego što ih prebacite u vrećice za zamrzavanje. Ovaj postupak će pomoći da se spriječi lijepljenje komada jedan za drugi.

Kako zamrznuti kuhani krumpir

Kada se krumpir ohladi i nareže, vrijeme je da ga stavite u vrećice za zamrzavanje. Pobrinite se da iz vrećica istisnete sav zrak kako biste spriječili stvaranje leda. Možete koristiti i plastične posude, ali se pobrinite da su dobro zatvorene. Ako imate vakuum aparat, to je još bolja opcija jer će dodatno produžiti rok trajanja.

Jedan savjet za sve vas koji volite kuhati unaprijed: možete zamrznuti i kuhani krumpir u obliku pire krumpira. Pire krumpir se zamrzava jako dobro, a možete dodati malo maslaca ili vrhnja prije zamrzavanja kako bi se poboljšala tekstura.

Odmrzavanje i priprema nakon zamrzavanja

Kada dođe trenutak da koristite svoj zamrznuti kuhani krumpir, najjednostavnije je da ga ostavite da se odmrzne u hladnjaku preko noći. Ako ste u žurbi, možete ga staviti u mikrovalnu pećnicu na odmrzavanje, ali pazite da ne prekuhate. Odmrznuti krumpir možete koristiti za različite recepte – od salata do različitih varijacija na temu krumpira.

Jedna od mojih omiljenih ideja je napraviti brzu fritaju s odmrznutim kuhanim krumpirom. Samo ga nasjeckajte, dodajte jaja, malo povrća po izboru i ispecite na tiganju. Brzo, jednostavno i ukusno!

Što je s kvalitetom i rokom trajanja?

Kuhani krumpir obično može izdržati do 3-4 mjeseca u zamrzivaču. Ipak, što duže stoji, to će biti manje kvalitete nakon odmrzavanja. Uvijek je dobro označiti vrećice datumom zamrzavanja. Na taj način ćete znati kada je najbolje iskoristiti ih.

Pri odmrzavanju, obratite pažnju na miris i izgled krumpira. Ako primijetite da je promijenio boju ili miris, bolje je ne riskirati i baciti ga. Uvijek je pametno pridržavati se pravila “kada sumnjaš, baci”.

Zamrzavanje kuhanog krumpira može biti odličan način da smanjite otpad i uvijek imate pri ruci prilog ili sastojak za brzi obrok. Uz pravilnu pripremu i skladištenje, možete uživati u ukusnom krumpiru čak i mjesecima nakon što ga skuhate. Isprobajte ove savjete i možda otkrijete novu omiljenu metodu za spremanje krumpira!

Objavljeno dana