Voće i povrće su neizostavni dijelovi naše prehrane. Bogata su vitaminima, mineralima i vlaknima, a njihov doprinos zdravlju je neprocjenjiv. No, koliko često se, nakon kupnje, nađemo suočeni s problemom kako ih pravilno čuvati kako bismo sačuvali njihove hranjive tvari? U ovoj potrazi za najboljim metodama, istražit ćemo nekoliko načina koji će vam pomoći da vaše omiljeno voće i povrće ostane svježe, ukusno i hranjivo dulje vrijeme.
Razumijevanje etilen plina
Prvo što trebate znati je kako voće i povrće reagiraju jedna na drugo. Mnogi ljudi nisu svjesni da određeno voće proizvodi etilen plin, koji može ubrzati zrenje drugih plodova. Na primjer, jabuke i banane su poznate po svojoj etilenskoj aktivnosti. Ako ih pohranite zajedno, potencijalno ćete ubrzati proces njihovog propadanja.
Savjet? Držite voće koje proizvodi etilen (poput jabuka, banana i avokada) odvojeno od povrća i drugog voća. Uklanjanje tog suvišnog stresa iz “stolice za zrenje” može produljiti život vaših plodova.
Pravilna pohrana voća
Temperatura i vlažnost
Postavka temperature i vlažnosti ključna je za očuvanje voća. Mnogi voćni plodovi, poput jabuka i citrusa, najbolje se drže u hladnjaku, dok su breskve i nektarine sretnije na sobnoj temperaturi. Uvijek se trudite da voće ne bude izloženo direktnom sunčevom svjetlu jer to može ubrzati njihovo propadanje.
Preporučuje se korištenje plastičnih ili papirnatih vrećica s otvorima za ventilaciju. Na taj način osiguravate da zrak cirkulira oko voća, čime se smanjuje mogućnost propadanja zbog nakupljanja vlage.
Kruške i avokado
Ove voćke su posebne s obzirom na to da se ne žure s dozrijevanjem poput drugih. Da biste potaknuli brže zrenje avokada, stavite ga u papirnatu vrećicu s bananom. Ta kombinacija će osloboditi etilen i ubrzati proces zrenja. Kada su zreli, prebacite ih u hladnjak kako biste usporili zrenje.
Pravilna pohrana povrća
Vrsta povrća
Povrće se podijeliti u tri glavne kategorije: lisnato, korjenasto i voćno povrće. Svaka od ovih skupina zahtijeva različite uvjete za skladištenje.
Lisnato povrće kao što su salate i špinat najbolje je pohraniti u plastične vrećice s malo zraka unutar njih. Neka ih ne isušuje, ali se neće ni gužvati. Kada ih stavite u hladnjak, provjerite je li temperatura između 1°C i 4°C.
Korjenasto povrće, kao što su mrkva, celer i krumpir, najbolje je skladištiti u tamnom, suhom i hladnom prostoru. Naglasak na suhoći je bitan – previše vlage može dovesti do truljenja. Krumpir, primjerice, ne bi trebalo čuvati u hladnjaku jer hladnoća može pretvoriti škrob u šećer i promijeniti njegov okus.
Voćno povrće
Paradajz, krastavci i paprike su klasificirani kao voćno povrće i najbolje ih je čuvati na sobnoj temperaturi, daleko od sunčeve svjetlosti. Ako se odjednom suočite s velikom berbom, možete iskoristiti konzerviranje kako biste produžili njihov rok trajanja, ali o tome ćemo malo kasnije.
Konzerviranje voća i povrća
Ako imate viška voća i povrća, razmislite o konzerviranju. Ovo je odličan način da zadržite dragocjene hranjive tvari kroz godine.
Različite metode konzerviranja
Prvo, tu su klasične metode poput kiseljenja i mariniranja. Uzimajući, na primjer, krastavce, možete ih ukiseliti u otopini octa i začina. Osim što ćete dobiti ukusan prilog ili grickalicu, ovo će produžiti njihov rok trajanja i očuvati hranjive tvari.
Druga opcija je zamrzavanje. Zamrzavanje povrća poput brokule ili mrkve može biti izvrstan način da se sačuvaju vitamini. Prije nego što stavite povrće u zamrzivač, obavezno ga kratko blanširajte. Taj proces ubija bakterije i nusproizvode, čime se produžava rok trajanja.
Fermentacija kao način čuvanja
Fermentacija je još jedan sjajan način kako čuvati voće i povrće. Svi smo čuli za probiotike, a fermentacija povećava njihovu prisutnost. Osim što čini hranu probavljivijom, ona joj dodaje posebnu aromu. Tako možete napraviti domaći kimchi ili ukiseljeno povrće, koje će biti bogato hranjivim tvarima.
Preporučuje se koristiti neotvorene staklenke i non-metalske alate kako bi se izbjegla reakcija metala s fermentiranom hranom.
Izrada vlastitih zamrzivača
Ako se stvarno želite potruditi, izrada vlastitih zamrzivača može biti pravi hit. Na primjer, pravljenje “smoothie kitova” s voćem i povrćem u vrećicama koje se mogu zamrznuti. Tako, kada poželite zdravu užinu, sve što trebate učiniti je izvaditi vrećicu, ubaciti u blender, dodati malo jogurta ili mlijeka i voila – napitak pun hranjivih tvari je gotov!
Što reći o bilju?
Osim voća i povrća, ne zaboravite na začinsko bilje. Mnogi ljudi često bacaju viškove, ali možete ih zamrznuti u kockicama leda pomiješanim s malo maslinovog ulja. Tako ćete svaki put kada zakuhate imati svježe bilje pri ruci.
Nadam se da će vam ovi savjeti pomoći u očuvanju vaših namirnica. Ne samo da ćete produžiti njihovu svježinu, nego ćete i sačuvati dragocjene hranjive tvari te uživati u njihovim okusima mnogo dulje. S malim trudom i pažnjom, vaše voće i povrće mogu zadržati svoje kvalitete i donijeti vam užitak poput onog s tržnice!