Pravilno skladištenje brašna, šećera i ostalih suhih namirnica

Kada se upustite u svijet kulinarstva, skladištenje suhih namirnica poput brašna, šećera i sličnih proizvoda može se činiti kao nebitna stavka. No, ako želite izbjeći neugodne iznenađenja (poput crva u brašnu ili zgrušavanja šećera), važno je znati nekoliko osnovnih pravila o skladištenju. U nastavku ću podijeliti savjete koji će vam pomoći da vaši suhi sastojci ostanu svježi i upotrebljivi, a i možda ćete se nasmijati na putu.

Zašto je pravilno skladištenje važno?

Prvo, hajde da razjasnimo zašto je važno pravilno skladištiti suhe namirnice. Naime, nepravilnim skladištenjem možete izgubiti kvalitetu, okus, pa čak i sigurnost hrane. Zamislite da ste se odlučili ispeći kolač, a kada otvorite paket brašna, shvatite da je pun buba. Ne baš idealna situacija, zar ne?

Optimalni uvjeti skladištenja

Kada govorimo o skladištenju, ključne su temperature i vlažnost. Suhe namirnice najbolje je čuvati na suhom i hladnom mjestu, daleko od sunčeve svjetlosti. Kućni ormari ili ostave su obično najbolji izbor. Izbjegavajte skladištenje u blizini štednjaka ili pećnice, gdje temperature mogu varirati.

Brašno, na primjer, može se čuvati u originalnom pakiranju, ali je često bolje prebaciti ga u hermetički zatvorenu posudu. Ove posude ne samo da će spriječiti prodor vlage, već i štititi od štetočina. Ako nemate specijalizirane posude, obične staklene ili plastične posude s poklopcem će poslužiti jednako dobro.

Skladištenje brašna

Brašno dolazi u raznim varijantama: pšenično, raženo, kukuruzno… Svako od njih zahtijeva malo drugačiji pristup. Pšenično brašno, na primjer, najbolje je čuvati na suhom mjestu, dok raženo brašno može imati kraći rok trajanja zbog prirodnih ulja.

Ako ste kupili veće količine brašna, razmislite o dijeljenju u manje porcije i skladištenju u frizeru. Na taj način, zadržat ćete svježinu i spriječiti da se brašno pokvari.

Šećer i zaslađivači

Šećer, s druge strane, ima malo duži rok trajanja i manje je osjetljiv na vlagu. Ipak, ako se ne skladišti pravilno, može se zgrušati. Koristite hermetičke posude da bi šećer ostao suhi i raspršeni. Ako primijetite da vam se šećer zgrušao, ne brinite – jednostavno ga izmiješajte s malo kukuruznog škroba ili ga stavite u mikrovalnu na nekoliko sekundi.

Ostale suhe namirnice

Osim brašna i šećera, tu su i druge suhe namirnice koje zaslužuju vašu pažnju. Mnogi ljudi ne razmišljaju o skladištenju riže, tjestenine ili suhog graha. Kao i brašno, i ove namirnice najbolje je čuvati u hermetičkim posudama, daleko od vlage.

Riža, primjerice, može privući štetočine ako se ne skladišti dobro. Ako imate otvorene vreće s rižom, prebacite ih u staklenku ili plastičnu posudu s poklopcem.

Korištenje oznaka i datuma

Jedan od najjednostavnijih trikova za održavanje reda u vašem skladištu je korištenje oznaka. Kada prebacujete namirnice u nove posude, označite što se nalazi unutra i datum kada ste ih kupili. Tako ćete znati što trebate potrošiti prvo i izbjeći nepotrebno bacanje hrane.

Skladištenje suhih namirnica može biti jednostavno i bez stresa ako se pridržavate ovih savjeta. Uživajte u kuhanju i pečenju, bez brige o tome što se skriva u vašoj ostavi. Na kraju dana, pravilno skladištenje nije samo pitanje praktičnosti, već i užitka u pripremi hrane koju volite. Dakle, spremite se, organizirajte svoje suhe namirnice i neka vaša kuhinja postane pravi mali raj!

Objavljeno dana