Pravilno skladištenje orašastih plodova kako bi izbjegli užeglost

Orašasti plodovi su pravi dragulji prirode. Osim što su ukusni, bogati su hranjivim tvarima, zdravim mastima i proteinima. No, postoji jedan veliki problem s njima – vrlo lako mogu postati užegli. Svi smo mi barem jednom otvorili pakiranje orašastih plodova, samo da bismo se suočili s onim neugodnim mirisom koji podsjeća na staru, zaboravljenu hranu. Kako bismo to izbjegli, važno je znati kako pravilno skladištiti orahe, bademe, lješnjake i ostale orašaste plodove. U ovom članku razmotrit ćemo sve aspekte pravilnog skladištenja orašastih plodova, kako bismo uživali u njihovom okusu i nutritivnim svojstvima što je duže moguće.

Zašto orašasti plodovi postaju užegli?

Prvo, razjasnimo što zapravo uzrokuje užeglost. Orašasti plodovi sadrže visoke razine nezasićenih masnih kiselina, koje su osjetljive na oksidaciju. Kada su izloženi zraku, svjetlosti ili toplini, ove masne kiseline počinju se razgrađivati, što dovodi do onog karakterističnog užeglog okusa i mirisa. Osim toga, orašasti plodovi mogu apsorbirati mirise iz okoline, što također može utjecati na njihov okus.

S obzirom na sve to, važno je razumjeti kako ih pravilno skladištiti kako bismo spriječili ovaj neugodan fenomen.

Kako skladištiti orašaste plodove?

1. Odaberite pravi kontejner

Jedan od najvažnijih koraka u skladištenju orašastih plodova je odabir pravog kontejnera. Idealno bi bilo da koristite staklene ili plastične posude s hermetičkim zatvaračem. Time ćete smanjiti izloženost zraku, što je ključno za očuvanje svježine. Izbjegavajte papirnate ili plastične vrećice koje nisu hermetički zatvorene, jer one ne nude dovoljnu zaštitu.

Primjerice, kada kupite bademe, prebacite ih u staklenku s čvrstim poklopcem. Tako će ostati hrskavi i svježi, a vi ćete izbjegavati neugodne iznenađenja prilikom sljedeće užine.

2. Pravilna temperatura

Temperatura je također ključna kada je u pitanju skladištenje orašastih plodova. Idealna temperatura za skladištenje je između 0 i 4 °C. Ako imate hladnjak s dovoljno prostora, to je savršeno mjesto za orašaste plodove. Hladnoća usporava proces oksidacije, čime produžava rok trajanja.

Ukoliko nemate hladnjak ili vam se ne da vraćati u njega svaki put kada poželite grickati orahe, potrudite se da ih čuvate na suhom i tamnom mjestu, daleko od izravnog sunčevog svjetla. Na primjer, kuhinjska ostava koja je dobro zatvorena može biti odlična opcija.

3. Izbjegavajte vlagu

Vlažnost je neprijatelj orašastih plodova. Ako se skladište u vlažnom okruženju, mogu postati ljepljivi, a to može dovesti do plijesni. Da biste spriječili vlagu, pobrinite se da su posude u kojima čuvate orahe potpuno suhe prilikom stavljanja orašastih plodova. Također, izbjegavajte skladištenje u blizini izvora vlage poput sudopera ili perilice posuđa.

Za dodatnu sigurnost, možete dodati suhe pakete ili silikagel unutar posude s orašastim plodovima kako biste upili višak vlage.

4. Količina i učestalost korištenja

Ponekad je bolje kupiti orašaste plodove u manjim količinama kako biste ih brže potrošili. Na taj način osiguravate da su uvijek svježi. Na primjer, ako ste ljubitelj lješnjaka, umjesto da kupite veliki paket koji će vam trajati mjesecima, razmislite o kupnji manjih pakiranja. Također, kada otvorite pakiranje, potrudite se da orašaste plodove brzo potrošite.

Kako prepoznati užegle orašaste plodove?

S obzirom na to da se ne želite suočiti s užeglim orašastim plodovima, dobro je znati kako ih prepoznati. Osim neugodnog mirisa, užegli orašasti plodovi često imaju promijenjenu boju ili teksturu. Mogu izgledati suho ili, naprotiv, masno. Ako primijetite bilo kakve promjene u izgledu ili mirisu, najbolje je da ih ne konzumirate.

Primjerice, kada otvorite staklenku s orasima, ako osjetite miris koji podsjeća na boju ili staru hranu, nemojte riskirati. Uvijek je bolje biti siguran nego požaliti.

Orašasti plodovi u kuhinji

Skladištenje orašastih plodova nije samo pitanje očuvanja svježine. Oni su nevjerojatno svestrani i mogu se koristiti na bezbroj načina u kuhinji. Od zdravih užina do dodataka u salate, smoothieje ili kolače, orašasti plodovi su pravi superjunaci kada je riječ o prehrani.

Primjerice, dodavanje mljevenih badema u vaše jutarnje zobene pahuljice može im dati dodatni okus i hrskavost, dok će lješnjaci savršeno nadopuniti vašu omiljenu salatu. Osim toga, orašasti plodovi su odlični za pripremu domaćih energetski bombona – jednostavno ih sameljite, dodajte malo meda i oblikujte u kuglice. Savršena užina za energiju tijekom dana!

Zaključak

Skladištenje orašastih plodova može biti jednostavno ako znate što radite. Odabir pravog kontejnera, pravilna temperatura, izbjegavanje vlage i pažljivo praćenje kvalitete orašastih plodova ključni su za očuvanje njihove svježine i okusa. Ne želite da vas neugodni mirisi iznenade kada otvorite svoju omiljenu posudu. Slijedite ove savjete i uživajte u orašastim plodovima bez brige o užeglosti. Uzmite si trenutak da se posvetite pravilnom skladištenju, a vaše tijelo i nepca će vam biti zahvalni!

Objavljeno dana